Punktacja SCA: drogowskaz  do świata kawowej doskonałości

Kiedy sięgasz po filiżankę kawy, rzadko myślisz o skomplikowanym systemie oceniania, który stoi za jakością tego napoju. Jednak dla profesjonalistów w branży kawowej, punktacja Specialty Coffee Association (SCA) to święty graal, który definiuje, co naprawdę oznacza „dobra kawa”.

Ale czym dokładnie jest punktacja SCA i jak powstała?

Czym jest Punktacja SCA?

To skala oceny jakości kawy, która została stworzona przez  Specialty Coffee Associatio. To międzynarodowa organizacja, której celem jest promowanie najwyższych standardów w przemyśle kawowym, szkolenie profesjonalistów , jak i ogólne wspieranie branży na całym świecie. Skala punktacji SCA wynosi od 0 do 100 punktów, gdzie kawa oceniona na 80 punktów lub więcej jest uznawana za „specialty coffee”, czyli kawę najwyższej jakości. 

Ocena ta nie jest subiektywną opinią jednego degustatora, ale wynikiem wypracowanego systemu oceny. Pod uwagę brane są m.in.: aromat, smak, kwasowość, nuty smakowe, balans, sposób uprawy czy przetwarzanie ziaren. Głównym narzędziem, które się tego wykorzystuje jest The Flavor Wheel, czyli diagram przedstawiający różne smaki, aromaty i inne cechy, które można znaleźć w kawie. 

Skąd wzięła się punktacja SCA?

Historia punktacji SCA sięga lat 80. XX wieku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto zwracać większą uwagę na jakość kawy. W tym czasie, rosnące zainteresowanie konsumentów wyższą jakością produktów doprowadziło do powstania ruchu „specialty coffee”. W 1982 roku, aby odpowiedzieć na rosnące potrzeby rynku i ustandaryzować ocenę jakości kawy, powstała Specialty Coffee Association of America (SCAA), na wzró której powstała eropejska organizacja Specialty Coffee Association of Europe (SCAE).

Specjaliści opracowali system, który pozwala na obiektywne ocenienie kawy z różnych stron świata. Cały proces został opracowany tak, aby zapewnić jak największą przejrzystość oceny oraz zminimalizować ryzyko wpływu subiektywnego gustu testerów.

Jak to działa?

Proces oceny kawy zgodnie z wytycznymi SCA jest niezwykle szczegółowy. Oceniający, zwani cuppers, przechodzą przez trening, aby móc zostać specjalistami zdolnymi do oceny jakości kawy na najwyższym poziomie.

Podczas procesu oceny, cuppers oceniają próbki kawy w ściśle kontrolowanych warunkach. Każda cecha kawy, od aromatu po posmak, jest oceniana i punktowana. Następnie, punkty są sumowane, aby uzyskać końcowy wynik, który decyduje o klasyfikacji kawy.

Dlaczego to jest ważne?

Dla producentów kawy wysoka ocena SCA to oznaką prestiżu, która realnie przekłada się na korzyści finansowe. Kawa, która jest wysoko oceniana może być sprzedawana po wyższej cenie, co motywuje do tego, aby utrzymywać odpowiednią jakość standardów produkcji. 

Dla konsumentów jest ona gwarancją jakości. To produkt, który spełnia najwyższe standardy branżowe począwszy od uprawy, a skończywszy na końcowym produkcie – filiżance doskonałej kawy. .

Punktacja SCA to nie tylko liczba, ale symbol doskonałości w świecie kawy. 

Następnym razem, gdy będziesz delektować się filiżanką swojego ulubionego napoju, pamiętaj o całym procesie, który stoi za tą doskonałą filiżanką – od starannie uprawianych ziaren po skrupulatną ocenę przez ekspertów SCA. Smakuj, ciesz się i doceniaj każdy łyk kawy, wiedząc, że jest owocem pasji i precyzji.

Shopping Cart
0
Scroll to Top